Strijd om Qubit

De strijd om de beste qubit – Spinnende elektronen en flitsende fotonen

Eind januari lieten onderzoekers van het Delftse QuTech en Microsoft weten dat ze toch niet zeker waren dat ze majoranadeeltjes hadden waargenomen. Ze trokken hun Nature-publicatie hierover terug, een tegenslag voor de Delftse onderzoekers en Microsoft. Dat de toekomst van de quantumcomputer nu onzeker is, zoals Bert Wagendorp schreef in zijn column in de Volkskrant, is echter te pessimistisch.

Majorana’s zouden, als ze inderdaad bestaan, gebruikt kunnen worden als qubits in toekomstige quantumcomputers. Deze topologische qubittechnologie, waartoe de majorana’s behoren, is niet de enige technologie waaraan gewerkt wordt. Het is zelfs niet de meest vergevorderde of veelbelovende. De race naar een nuttige quantumcomputer die praktische problemen kan oplossen die buiten het bereik van een klassieke computer liggen, is in volle gang.

Eén van die technologieën die het bijna net zo goed doet als de supergeleidende qubits, zijn de trapped-ionqubits. “Het voordeel is dat ze heel stabiel zijn”, zegt prof. Kareljan Schoutens (QuSoft, UvA). Iets wat lijkt op de trapped ions, zijn koude atomen, waar prof. Florian Schreck (QuSoft, UvA) aan werkt samen met dr. Servaas Kokkelmans (TU/e). Hoewel koude atomen niet vooraan lopen in de race, moeten ze nog gaan pieken en dat ziet prof. Kokkelmans binnenkort wel gebeuren. “Omdat er wereldwijd aan wordt gewerkt door onderzoeksinstellingen en bedrijven, zoals het Amerikaanse Atom Computing”.

Een andere qubittechnologie waar in Delft aan gewerkt wordt, zijn spinqubits. Hierbij worden quantumfysische spintoestanden van bijvoorbeeld elektronen gebruikt. “Welke qubit voorloopt in de race, verschuift steeds”, zegt Schoutens. Het is dus op alle fronten spannend.

In dit artikel schrijft wetenschapsjournalist Dorine Schenk welke veelbelovende technologieën er allemaal in de race zijn. Lees het vooral.

Share this post

- More To Explore -

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.